23.9.10

Prima luna - sfaturi practice


Prima luna. Cea mai grea si de care se zic prea putine. Chiar si pe bloguri.


Legat de alaptare, iata informatii de la medicul meu de familie (chestii pe care imi doresc sa le fi stiut inainte sa-mi fac probleme). Plus chestii pe care le gasiti oriunde, dar nu strica sa le mai cititi o data :D
- e normal sa nu ai lapte imediat dupa nastere.
- legat de laptele de la inceput - chiar si cateva picaturi sunt de ajuns. Sa nu ne descurajam de tot in privinta alaptatului. in primele zile, bebe suge cam 10 ml la o masa. Adica foarte putin.
- investiti intr-o pompa, eventual electrica. Pana creste bebe indeajuns incat sa suga mai bine (dupa primele 4-5 zile), pompa ajuta sa mariti productia.
- o masa poate tine si o ora jumate (bebe suge, mai doarme, iar suge, tot asa).
Asistentele si pediatrii si chiar si dr. Spock spun ca bebelusul tre sa suga 10 minute la un san, 10 la celalalt. Sau cate 5 minute. Eh, sa incerce ei asta cu un nou-nascut.
- daca bebe vrea sa suga din ora in ora, sau din 30' in 30', nu inseamna ca laptele nu e bun sau ca bebe nu se satura. Deci nu sariti imediat cu lapte praf pe el! Cata vreme ia in greutate si e vioi, laptele matern e perfect.

- cand e vorba de lapte matern, CERERE SI OFERTA e legea. Daca copilul cere, sanul mamei va produce mai mult. Uneori prea mult. Nu beti ceai care sporeste lactatia (fenicul, chimen, anason) daca aveti suficient lapte, s-ar putea sa va frustrati singure (de ce nu suge bebe tot, apare angorjarea sanilor, dureri, e nevoie de pompa).
- e de dorit sa aveti o cunostinta/medic/asistenta maternala care sa va desfunde canalele galactofore (de pe sfarcuri). Cand copilul e foarte mic, nu are puterea necesara desfundarii. Pompa extrage lapte, dar nu e asa eficienta in desfundarea canalelor. Exista o tehnica pentru desfundare, deci apelati la ajutor uman profesionist.
Cand sanii se intaresc sau sunt fierbinti sau portiuni din ei sunt tari in mod constant, e o problema (nerezolvata, poate da in mastita). Incercati desfundarea canalelor, tinut gheata langa sanul fierbinte si masat portiunile tare (de la baza sanului inspre sfarc).

- nu-i bai daca bebe umfla mai mult de 2 scutece cu treaba mare. Poate sa faca oricate, important e sa fie vioi si sa ia in greutate :D
- nu-i bai daca regurgiteaza. Nu inseamna ca neaparat a supt prea mult. Sistemul digestiv e inca imatur.
- nu-i bai daca il doare burtica. Si pe adulti ii doare burta.
- copilului sub 2 luni greu i se face program. daca suge cand vrea, va dormi cand vrea. parents just have to deal with it, especially dads.

- COLICI = (conform Wikipedia) plans zdravan, fara oprire, in conditiile in care copilul e mancat/schimbat/nu-i e cald si nici frig. Daca bebe are gaze, se poate sa-l doara burtica. Rareori e vina laptelui, si bebelusii hraniti cu biberonul au probleme. Am observat ca fiecare medic ii interzice mamei sa manance ceva (unii zic ca nu ai voie rosii, altii ca nu ai voie oua), insa multi sunt de acord ca mama nu tre' sa manance fasole boabe, mazare, varza, castraveti si ca e bine sa evite fructele in stare proaspata (sau sa manance mai putine). Dr. Spock, insa, recomanda fasolea si mazarea (ptr proteine).
Am incercat Sab Simplex (insa cu 7-10 picaturi inainte de 3-4 mese; daca dati 15 picaturi pe zi, cum scrie pe instructiuni, nu ajungeti nicaieri). Infacol mi s-a parut mai eficient (poate si ptr ca se da o cantitate mai mare). Produsele anti colici (Bonisan) contin simeticona.
Exista ceaiuri precum BabyCalm sau Baby Drink care sa se dea copilului si pe care sa le bea si mama, pentru ameliorarea colicilor. Dar aceste ceaiuri pot spori lactatia, deci atentie la cantitate.


Azi Irina a facut 6 saptamani si cantareste 5,4 kg. Un pic cam dolofana pentru un bebe nascut cu 3,770, dar e in grafic. Si e vioaie si sanatoasa si umfla scutece, deci e bine :)
O poza de la 2 saptamani. Whatya thinkin' at?!

Un comentariu:

  1. din proprie experienta iti spun ca cel mai bun remediu pt colici este sa-l tii pe bebe cu burtica goala pe pieptul/burtica ta, si sa doarma asa. a avut si nora niste crize de colici de intrasem in panica, noroc ca tineau doar cateva minutele! asa imi e de mila de bebelusi, imi vine sa plang cand aud vreunul plangand, chiar si acum:( cat de penala eram, ajunsesem sa fac fandari laterale (somehow) cu nora in brate ca s-o linistesc, bine c-au trecut vremurile alea:) iti doresc multa rabdare, sa stii ca vremurile astea nu se mai intorc, nu te feri s-o tii pe irina in brate cat ii place ei!
    nycthantes

    RăspundețiȘtergere